Home » Mijn ervaring met het maken van een bevalplan

Mijn ervaring met het maken van een bevalplan

“Heeft het zin?” is wat ik mij hardop afvroeg bij de opmerking om een bevalplan op te stellen. Je weet immers nooit hoe een bevalling gaat verlopen. Een plan voelt dan ook een beetje too much. Toch ben ik er mee aan de slag gegaan en ben ik blij dat ik een ‘bevalplan’ heb gemaakt. Ik vertel je hoe ik dat heb aangepakt.

Bevalplan? Of toch eerder bevalwensen

Allereerst wil ik met je delen dat ik de term ‘bevalplan’ niet helemaal gepast vind.  Het is namelijk geen concreet plan wat je uitwerkt, aangezien een bevalling verschillende kanten op kan gaan. Zie het meer als ‘ bevalwensen’. Waar zou je bijvoorbeeld graag willen bevallen en wie wil je er bij hebben.

Diep in de materie

Het maken van een bevalplan heeft mij geholpen in het voorbereiden op de bevalling. Je bent dan toch even bewust bezig met het moment dat komen gaat. Wat ik ook merkte is dat ik automatisch meer research ging doen naar de diverse opties die er zijn. Voor mijzelf heb ik een overzicht gemaakt van wensen en van de dingen die ik juist niet prettig vond.

Waar kun je aan denken

Het eerste waarvan ik dacht “Oh dat moet op papier!” was de hoeveelheid mensen in de ruimte. Ik ben een introvert persoon en ga niet goed op grote groepen mensen, dus om de rust te bewaren was deze voor mij belangrijk. Ik heb genoteerd dat mijn man er bij is en alleen die mensen die er bij moeten zijn (verloskundige en verpleegkundige), geen stagiaires hoewel ik hun de ervaring natuurlijk wel gun (kun je ook over na denken). Nog een persoonlijk tipje: blijf ook tijdens de bevalling bij je eigen gevoel. Ondanks het uitten van bovenstaande wens was er toch een arts in opleiding die kwam polsen (terwijl ik hoog in de weeën zat) of hij toch niet bij de bevalling mocht zijn. Bizar genoeg heb ik hem beleefd de deur gewezen en daar ben ik achteraf wel echt heel blij mee.

Verder kun je denken aan:

  • Wil je in bad bevallen
  • Wil je pijnstilling en zo ja, wat heeft je voorkeur
  • Waar wil je bevallen (thuis/ziekenhuis)
  • Wie mag er bij zijn en wie niet
  • Ben je allergisch voor medicatie (deze had ik er zelf niet in gezet maar is wel heel belangrijk!)
  • Denk ook aan sfeer creëren zoals gedimd licht of een bepaalde geur
  • Heb je een houding in gedachte die je prettig lijkt

Doe research en volg je gevoel

Neem niet zomaar aan wat anderen denken of zeggen maar doe je eigen research. Weet wat de opties zijn tijdens een bevalling en of je dat wel of niet zou willen. Het bevalplan kwam bij mijn verloskundige ook meerdere keren aan bod. Ideaal moment om nog wat vragen te stellen. Een bevalling is een super persoonlijke gebeurtenis en jij moet er een magisch gevoel aan over houden. Volg dan ook je eigen gevoel. Apres-ski muziek tijdens de persfase? You go girl, het is jouw moment.

Template voor het invullen van het bevalplan

Vanuit mijn verloskundige praktijk was er een invul document beschikbaar voor het maken van een bevalplan. Dit gaf mij wat meer beeld bij de onderwerpen waar je je wensen op kunt baseren. Heb jij niet zo’n template? Dan heb ik er eentje die je misschien op weg helpt.

Download template (Word)

Download template (PDF)

Heb jij al een bevalplan gemaakt?

The
mom
blog

Bedankt voor het lezen! Hopelijk vond je het een leuke post. Bekijk hieronder nog andere posts uit deze categorie of laat een reactie achter. Leuk om van je te horen!

Mamaplaats | Pinterest

Deze artikelen vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven