Afgelopen zomer gingen we voor het eerst op vliegvakantie met onze dreumes. Ons zoontje was toen anderhalf en het avontuur begon met een drie uur durende vlucht. In dit artikel deel ik onze voorbereidingen, handige tips en wat voor ons wel en niet werkte.
Een zonnige vakantiebestemming stond hoog op ons verlanglijstje, en dat betekende een vlucht vanuit Nederland. De gedachte om met een actieve dreumes te vliegen was spannend: hoe houd je een kleintje van anderhalf tevreden op een vliegtuigstoel? En kun je bijvoorbeeld zonder problemen een luier verschonen tijdens de vlucht?
Vluchtkeuze
We kozen voor een korte vlucht van ongeveer 3 uur naar Zakynthos. Het was daar ontzettend mooi weer, en 3 uur leek ons schappelijk. Qua tijden van de vlucht hebben we niet echt rekening gehouden, aangezien ons zoontje nog een lange dut deed overdag, dus je zou sowieso ergens een slaapcyclus onderbreken. We kozen voor een vroege vlucht (7 uur) in de hoop dat ons zoontje in de nacht nog zou slapen in de auto. Dat was wishful thinking want meneer heeft de hele rit om zich heen zitten kijken..
Een buggy mag meestal mee
Voor het vervoer op de luchthaven hebben wij een goedkope buggy via marktplaats gekocht die mee mag in het vliegtuig. Check dat van tevoren even bij de maatschappij waar je bij vliegt. Wij kozen voor een Koelstra paraplu buggy. Ik zag ook mensen met een Joolz Aer wat een prachtig ding is, maar vergeet niet dat er echt hard mee gegooid wordt. De buggy mag mee tot aan de gate en in Zakynthos konden we de buggy gelijk onder de vleugel weer oppikken: ideaal!
Op naar Zakynthos
Toen moesten we toch echt het vliegtuig in. Ons zoontje was inmiddels mega moe van alle indrukken en viel in slaap, voor helaas maar 20 minuten.. We hebben filmpjes met ‘m gekeken, we hadden waterkleuren meegenomen en allerlei auto’tjes en speelgoedjes. We hadden deze in losse ziplock zakjes gedaan zodat hij steeds een ander zakje open kon maken en met iets nieuws kon spelen. Echt nieuw speelgoed is ook een aanrader, want dat is natuurlijk nog interessant.
Met opstijgen kreeg hij nog een fles warme melk. Warm water mocht gewoon mee door de douane als je een klein kindje hebt (dit doen ze in een apart apparaat). Zo kun je makkelijk een flesje melk maken in het vliegtuig. Een speentje hielp ook goed tijdens het stijgen en landen.
Het lastige is dat een kindje onder de twee nog geen eigen stoel heeft en bij een voogd op schoot moet en in de gordel. Je hebt dus als ouder zijnde ook weinig bewegingsvrijheid, dat is wel minder relaxed.
Je kindje verzorgen onderweg
Luiers verschonen vond ik opzich wel te doen op Schiphol. Alhoewel er niet heel veel verschoonruimtes waren. We hebben ons zoontje voor de vlucht op de grond moeten verschonen. We hadden gelukkig een grote hydrofieldoek mee waar hij prima op kon liggen. Als er wel ruimtes zijn dan zijn deze vaak ook niet super hygiënisch. Dan is zo’n doek ook fijn. Op het vliegveld in Zakynthos was geen verschoonruimte. Toen heb ik een luier verschoont vanuit de buggy. Dat was even gedoe maar soms moet je iets 😉
Tips op een rijtje:
- Neem verschillende speelgoedjes mee
- Geef een flesje melk of speentje met opstijgen
- Neem ook een grote hydrofieldoek mee
- Stop een extra outfitje voor je kindje in een zakje voor het geval er een ongelukje gebeurt
- Neem daarom zelf ook een extra shirt mee
- Breng ook een sjaal of dekentje mee die je kindje over kan doen in de buggy s’nachts of in het vliegtuig
- En vooral: neem veel snacks mee! Voor jezelf maar ook voor je kindje natuurlijk
- Zorg ervoor dat je kindje een ID-kaart heeft (belangrijk!)
- Doe zelf lekker comfortabele kleding aan
- Moet je kindje huilen tijdens de vlucht? Voel je niet schuldig, het is maar voor eventjes en jij kan daar niks aan doen
Ready voor de vlucht met je kleintje? Fijne vakantie!
The
mom
blog
Bedankt voor het lezen! Hopelijk vond je het een leuk artikel. Bekijk hieronder nog andere posts uit deze categorie of laat een reactie achter. Leuk om van je te horen!