Kraamzorg is een uniek onderdeel van de Nederlandse zorg rondom de geboorte en een belangrijke steun voor nieuwbakken ouders. De kraamzorg is er om zowel moeder als baby de best mogelijke start te geven. Ze bieden ondersteuning, medische controles en helpen bij de basis van de babyverzorging. In dit artikel deel ik mijn ervaring met de kraamzorg en wat jij straks kunt verwachten van de kraamzorg.
Wat is kraamzorg?
Kraamzorg is een Nederlandse vorm van nazorg die je direct na de geboorte van je baby thuis krijgt. Een kraamverzorgende komt dagelijks bij je thuis om te helpen met de verzorging van jou en je baby en zorgt ervoor dat je na de bevalling goed kunt herstellen. De kraamverzorgende biedt medische controles voor jou en je baby, helpt bij de huishoudelijke taken en leert je de basisvaardigheden voor het verzorgen van je pasgeborene. Dit unieke zorgsysteem is in Nederland standaard en wordt deels door de basiszorgverzekering gedekt (vaak geldt er een eigen bijdrage). Dit kun je checken bij je eigen zorgverzekering.
Wat kun je verwachten van kraamzorg?
1. Medische controles voor moeder en baby
Een belangrijk deel van de kraamzorg zijn de dagelijkse controles die de kraamverzorgende uitvoert. Voor de baby houdt ze onder andere het gewicht, de temperatuur en de voeding in de gaten.Voor de moeder controleert ze de bloeddruk, kijkt ze naar het herstel van de baarmoeder en helpt ze bij het voorkomen of behandelen van borstontstekingen of andere ongemakken.
2. Ondersteuning bij voeding
De kraamverzorgende is getraind om je te begeleiden bij het geven van borstvoeding of flesvoeding. Ze kan helpen met de juiste aanlegtechnieken, letten op een goede houding en tips geven bij eventuele moeilijkheden. Ook als je voor flesvoeding kiest, kan ze je adviseren over het juiste schema, de hoeveelheden en hoe je flesjes hygiënisch kunt klaarmaken.
3. Hulp bij de basisverzorging van de baby
Tijdens de eerste week leer je de basisvaardigheden van de babyverzorging. De kraamverzorgende leert je bijvoorbeeld hoe je je baby veilig kunt verschonen, in bad kunt doen, en hoe je hem of haar op de juiste manier kunt vasthouden en inbakeren als dat nodig is. Ook krijg je tips over slaap- en voedingsritmes, zodat je een routine kunt opbouwen die goed is voor zowel de baby als voor jezelf.
4. Ondersteuning bij huishoudelijke taken
De kraamverzorgende helpt ook met basistaken in het huishouden. Denk hierbij aan het verschonen van bedden, wassen van kleding van de baby en zorgen dat de omgeving hygiënisch is. Deze hulp biedt rust voor jou als moeder, zodat je meer tijd hebt om te rusten en te herstellen na de bevalling.
5. Voorlichting en signalering
Kraamverzorgenden zijn getraind om gezondheidsproblemen of afwijkingen te signaleren. Dit betekent dat ze letten op de gezondheid van moeder en kind, en vroegtijdig kunnen ingrijpen als er iets niet goed gaat. Bij ernstige situaties of complicaties zal de kraamverzorgende contact opnemen met een verloskundige of huisarts om ervoor te zorgen dat je de juiste zorg krijgt.
Kun je je voorbereiden op de kraamzorg?
De kraamzorg schakel je na de geboorte van je kindje zelf in. Jij of je partner neemt contact op met de kraamzorg om door te geven dat jullie kindje is geboren. Samen spreken jullie dan een startmoment af. Hieronder vind je een paar tips om je goed voor te bereiden zodat de kraamzorg een prettige ervaring wordt.
1. Schrijf je op tijd in
Kraamzorg kun je het beste zo vroeg mogelijk regelen, idealiter tussen de 10e en 16e week van je zwangerschap. Dit geeft je de zekerheid dat er plek is bij de organisatie van jouw keuze en dat alles op tijd geregeld is. Voorafgaand aan dat je kraamzorg afneemt krijg je vaak nog een intakegesprek waarin het aantal uur zorg of specifieke wensen besproken kunnen worden.
2. Kies de kraamzorgorganisatie die bij jou past
In Nederland zijn verschillende kraamzorgorganisaties waaruit je kunt kiezen. Vraag rond in je omgeving of lees recensies online om een organisatie te vinden die goed bij jou en je partner past. Sommige organisaties bieden ook aanvullende diensten zoals borstvoedingscursussen of extra zorguren.
3. Haal het kraampakket in huis
Het kraampakket kun je bestellen bij je zorgverzekering. Hierin zitten noodzakelijke spullen voor tijdens de bevalling en de kraamtijd. Dit pakket bevat vaak zaken als verband, gaasjes, matjes en andere hygiëneproducten. Het is handig om dit kraampakket op tijd in huis te hebben en het klaar te zetten voor als de bevalling begint.
Mijn ervaring met de kraamzorg
Onze newborn periode is zó fijn gestart dankzij de hulp van een lieve en kundige kraamverzorgende. De dame die bij ons langskwam had al jaren ervaring en wist ons haarfijn alles uit te leggen en ons ook gerust te stellen als het even niet liep (lees: nachten niet slapen). Toch zou ik bij een tweede kindje minder zorguren willen omdat 1) je doet het voor de tweede keer dus hopelijk heb ik nog iets onthouden.. en 2) ik ben echt een einzelganger. Ik vind mijn huis heerlijk en vind het soms lastig als er voor een langere periode mensen over de vloer zijn. Ik kon niet wachten om het nieuwe leven met mijn gezin te starten zonder extra mensen. Klinkt natuurlijk heel verwend, maar ondanks mijn eigen wensen was ik ontzettend blij met de kundige en lieve hulp van onze kraamzorg.
Heb jij de kraamzorg al geregeld?
The
mom
blog
Bedankt voor het lezen! Hopelijk vond je het een leuk artikel. Bekijk hieronder nog andere posts uit deze categorie of laat een reactie achter. Leuk om van je te horen!