Home » Baby’s eerste hapjes

Baby’s eerste hapjes

Het eerste hapje van je kleintje is een bijzonder moment. Hij of zij gaat voor het eerst vast voedsel proberen! Ik vond het best nog een zoektocht, omdat ik ons zoontje het liefst zelfgemaakte hapjes wilde geven, maar niet uren in de keuken wilde staan. Zo heb ik dat aangepakt.

Het eerste hapje

Toen ons zoontje zo’n 4 maanden was zijn wij begonnen met een hapje dat een zachte smaak had. In ons geval kozen we voor pompoen. Het idee was om niet direct iets heel zoets aan te bieden – maar ook niet direct een uitgesproken smaak als bijvoorbeeld bloemkool. Toen we het hapje gaven zette ons zoontje grote ogen op: wat is dit nou?! Lachen gegarandeerd. Wij hebben er een filmpje van die we nog steeds graag terugkijken: film dit momentje dus even!

Even wennen

Steeds vaker zijn we hapjes aan gaan bieden en kreeg ons zoontje vaster voedsel. We merkten dat hij aan het begin last kreeg van zijn buik, zijn darmen waren er nog niet helemaal klaar voor. We hebben toen een paar weken gewacht, zijn toen weer hapjes aan gaan bieden en werd er goed gesmikkeld zonder buikpijn.

Structureel hapjes eten

Toen ons zoontje 6 maanden was zijn we structureel hapjes aan gaan bieden. Nu wilde ik graag verse hapjes maken, maar niet steeds in de keuken staan. Ik ben toen even wat ideeën op gaan doen die ik graag met je deel.

Zo heb je altijd een vers prakje gereed

1. Maak van tevoren hapjes en vries deze in. Let wel even goed op dat hetgeen wat je maakt ook lekker blijft in de vriezer en natuurlijk geschikt is om in de vriezen. Maak het hapje zoals je normaal zou doen, pureer deze en lepel deze vervolgens in een ijsblokjesvorm. Zo kun je precies bepalen hoeveel eten je kindje krijgt en gooi je niks weg. Moet het hapje gemaakt worden? Haal een paar blokjes uit de vriezer, even in de magnetron en voilà. Met fruit kan dit natuurlijk ook – ik zou het hapje dan op tijd uit de vriezer halen zodat het niet in de magnetron hoeft. Warm fruit is niet altijd lekker..

2. Na een poosje zijn wij ook begonnen met granen toevoegen aan de hapjes. Van Olvarit heb je allerlei soorten granen (diverse varianten per leeftijdscategorie). Vaak haalden we dan vers fruit om te prakken (banaan, aardbei, bessen) en deden we er wat granen bij: hapje klaar om gegeten te worden.

3. Wil je liever helemaal vers koken? Dat kan natuurlijk ook. Haal dan de ingrediënten uit de vriezer. Zo kun je makkelijk een kleine portie koken zonder dat je iets weg hoeft te gooien. Je kunt bijvoorbeeld doperwtjes met rijst koken in een pan, en dan misschien nog wat vlees(vervanger) in een andere pan.

Wat heb je nodig

Je hebt allerlei fancy stoomapparaten die vast en zeker goed werken, maar daar heb ik mij niet aan gewaagd. Heb je nog budget over na het verzamelen van de babyuitzet? Dan kun je natuurlijk helemaal los. Een simpele staafmixer en ijsblokjesvorm is ook voldoende voor een goed hapje. Wij hebben zelf nog een setje met babybestek aangeschaft om ons zoontje daar vast kennis mee te laten maken. Hij kon met 1 jaar al goed met een vork eten, dus wellicht heeft dit iets geholpen in de motorische ontwikkeling 😉

Inspiratie voor hapjes

Bij het Voedingscentrum vind je veel informatie over het geven van hapjes (wanneer geef je wat) en daar staan ook wat recepten. Ik keek zelf vaak op Smikkels. Hier kun je filteren op leeftijd en soort gerechtje. Met maar een paar ingrediënten kun je een lekker hapje maken die ook vriezerproof is.

Welk hapje krijgt jouw kleintje als eerste?

The
mom
blog

Bedankt voor het lezen! Hopelijk vond je het een leuk artikel. Bekijk hieronder nog andere posts uit deze categorie of laat een reactie achter. Leuk om van je te horen!

Mamaplaats | Pinterest

Deze artikelen vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven