Home » Bevallen in het ziekenhuis: dit vond ik de voor- en nadelen

Bevallen in het ziekenhuis: dit vond ik de voor- en nadelen

Toen ik in verwachting was van mijn zoontje was ik erg zoekende naar de ideale bevalling. Vooral als je dit nog nooit hebt meegemaakt zie je veel verschillende opties. Een thuisbevalling in bad stond hoog op het lijstje in mijn bevalplan. Het liep toch even anders. Uiteindelijk ging ik naar het ziekenhuis. Ik neem je mee in wat ik hier de voor- en nadelen van vond.

Ik was mij er goed van bewust dat mijn bevalplan geen daadwerkelijk plan was. Een bevalling is namelijk lastig te plannen. De exacte locatie en manier van bevallen heb ik ook altijd open gelaten, alles is prima, zolang mijn kindje en ik maar oke zijn. Mijn ideale scenario was echter dat ik lekker lang in mijn eigen bad kon zitten en uiteindelijk thuis kon bevallen. Echter braken mijn vliezen vroegtijdig en mocht ik daardoor niet meer in bad. Toen de bevalling eenmaal begon (mijn bevallingsverhaal lees je hier) bleef ik hangen op een aantal centimeter ontsluiting en wilde ik graag pijnstilling in de vorm van een ruggenprik. Die zet je niet even aan de keukentafel, dus toen was het koffers pakken en gaan.

Dit vond ik de nadelen van in het ziekenhuis bevallen

Het is een klinische omgeving

Een ziekenhuis is niet per definitie gezellig. In het ziekenhuis waar ik ben bevallen hebben ze bevalsuites. Dit zijn iets huiselijkere kamers met een eigen badkamer en een slaapbank. Verder kun je het natuurlijk zelf wel rustgevender maken door kaarsen op batterijen mee te nemen, een sterrenlamp of een aroma diffuser voor relaxte geuren. Ik moet eerlijk zeggen dat toen ik in het ziekenhuis was ik amper bezig was met andere dingen dan puffen en wachten op een ruggenprik – maar stel je moet om medische redenen al eerder naar het ziekenhuis dan heb je daar lekker de tijd voor.

Je zit aan allerlei draden en snoeren vast

Dit was in ieder geval in mijn geval zo – en ik denk ook vaak bij bevallingen in het ziekenhuis (dit is natuurlijk niet iets waar je voor kiest!). In mijn geval (ruggenprik) zat ik aan van alles vast. Een infuus, een ctg-band, noem maar op. Ik vond dat vreselijk want het beperkt je in je bewegingsvrijheid. In dit artikel sta ik nog iets langer stil bij mijn ervaring met een ruggenprik mocht je daar meer over willen lezen.

De rekening

Als je op eigen keuze (zonder medische indicatie) in het ziekenhuis bevalt betaal je daar voor buiten je zorgverzekering om. Check even bij je eigen zorgverzekeraar als je wil weten wat dit exacte bedrag is. Kies je voor pijnstilling in het ziekenhuis? Dan vervalt deze rekening.

De co-assistent

Of een andere geneeskunde student in opleiding. Meine liebe. Al puffend heb ik hem de deur gewezen. Er zijn vaak extra mensen aanwezig bij je bevalling in het ziekenhuis, in dit geval op zijn eigen verzoek. Ik had in mijn bevalplan opgenomen dat ik geen extra mensen erbij wilde hebben behalve de mensen die echt nodig waren. Wees hier echt standvastig in – het is jouw bevalling!

Dit vond ik de voordelen van in het ziekenhuis bevallen

Je bent in goede handen

Baby’s worden er aan de lopende band geboren, dat is een feit. Dus dan zal ’t bij jou ook goed komen. De juiste personen met de juiste kennis zijn al aanwezig. En ook pijnstilling is relatief snel geregeld. Dit (misschien het idee alleen al) kan je rust geven.

Pijnstilling (groot voordeel)

Tja, als je eenmaal een keer weeën hebt gehad en je hebt gekozen voor pijnstilling dan weet je dat dat een groot voordeel is. Voor mij was dit de reden om toch in het ziekenhuis te bevallen en ik heb er geen spijt van. Ik denk dat ik vanwege dit grote voordeel (t.o.v. de lijst met nadelen) toch nog een keer zou kiezen voor bevallen in het ziekenhuis.

Geen rommel in huis

Dit is zeker niet iets waar je op het moment supreme bij stilstaat maar bevallen geeft nou eenmaal een flinke zooi. Zo’n beetje alle lichaamsvloeistoffen komen een keer voorbij en dat kun je ook heus thuis goed opruimen, maar in het ziekenhuis voelde dat toch net iets relaxter.

Ok, als ik zo de voordelen en nadelen afweeg lijkt het lijstje met nadelen een stukje langer en dat ervaarde ik ook zeker zo. Echter, zoals ik al aangaf, vanwege de pijnstilling zou ik zeker nog een keer in het ziekenhuis willen bevallen.

Heb jij een voorkeurslocatie voor je bevalling?

The
mom
blog

Bedankt voor het lezen! Hopelijk vond je het een leuk artikel. Bekijk hieronder nog andere posts uit deze categorie of laat een reactie achter. Leuk om van je te horen!

Mamaplaats | Pinterest

Deze artikelen vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven