Home » Zwanger! Wat nu?

Zwanger! Wat nu?

Het moment dat je ontdekt dat je zwanger bent kan overweldigend zijn! Of het nu ongepland of langverwacht is. Toen ik een positieve zwangerschapstest in mijn handen had, kreeg ik ook direct een error in mijn hoofd. Oke, twee streepjes, en nu?! Ik neem je mee in de stappen die ik nam nadat ik ontdekte dat ik zwanger was.

Check 1: de zwangerschapstest

Ik maakte gebruik van een vrij basic zwangerschapstest waarbij twee streepjes ‘zwanger’ betekent. Ik kon hieruit niet helemaal duidelijk opmaken of ik nou zwanger was. In elk licht leek het weer anders, of was de streep heel licht. Ik heb toen uiteindelijk een ClearBlue gehaald die letterlijk in woorden aangeeft: zwanger. Die bevestiging had ik nog even nodig. Mocht jij deze struggle ook ervaren, misschien dat het dan helpt om een digitale test te halen.

Check 2: jij wordt een fitgirl

Hoppa! Geen wijntjes, sigaretjes of rode biefstukjes meer. Je snapt dat je je wijnglas in de kast moet laten staan, maar download ook even de ZwangerHap app. Hier vind je precies terug wat je beter wel en niet kunt eten als je zwanger bent. Schaf ook mama vitamines aan, maar doe dat ook echt. Ik dacht wel eens dat dit een marketingdingetje was, maar je hebt deze vitamines echt nodig voor een gezonde groei van je kindje. Met name foliumzuur is erg belangrijk. Misschien was je al met deze vitamines begonnen, blijf ze dan ook vooral innemen. En check ook even welke nagellak je gebruikt, want ja, zelfs hier moet je nu over nadenken.

Check 3: ga op zoek naar een verloskundige praktijk

Ik belde als eerste mijn huisarts met de oproep: ik ben zwanger, wat moet ik doen? Ik werd gefeliciteerd en kreeg de instructie om op zoek te gaan naar een verloskundige praktijk. Ik bedacht me dat er een verloskundige praktijk tegenover onze tandarts zat. Ja, dat zou ‘m worden. Gelukkig was dit een superfijne verloskundige praktijk en had ik heel veel geluk met mijn basale keuze. Maar ik raad je wel aan om even verder te zoeken. Check of er iets bij je in de buurt zit, lees eventueel een paar reviews als die er zijn en als je er een goed gevoel bij hebt kun je bellen. Als er plek is dan wordt je eerste afspraak ingepland, spannend!  

Check 4: houd je het nog even voor jezelf of mag iedereen het weten

Wil je je zwangerschap al bekend maken aan je naasten? Of houd je het nog even voor jezelf? Weet dat allebei helemaal oké is. Ik heb het bij mijn zwangerschap rond week 10 verteld. Dat had er vooral mee te maken dat alles nieuw en wennen was. Ook wilde ik wachten tot ik de eerste afspraak bij de verloskundige had gehad (rond de 8 weken) en ik echt bevestiging had van de zwangerschap. De keuze is aan jou. Heb je nog een goede smoes nodig? Gebruik DubbelFris als wijn, of geef aan dat je antibiotica gebruikt en daar echt even niet bij mag drinken 😉

Check 5: tijd om je in te lezen

Neem de tijd om jezelf te informeren over hoe het nu verder gaat. Hoe verloopt de zwangerschap (daar zijn leuke apps voor), maar ook hoe je goed voor jezelf blijft zorgen qua voeding en beweging. Hoe meer informatie je op doet, hoe zekerder jij je gaat voelen. Er zijn ook allerlei leuke podcasts te beluisteren om laagdrempelig iets meer te weten te komen over het zwangere leven (geloof me, er gaat een wereld voor je open). In de zwangerschapspagina op themomblog.nl vind je ook allerlei artikelen rondom – je raadt het nooit – zwangerschap. Misschien leuk om daar ook even doorheen te scrollen!

Ontdekken dat je zwanger bent is het begin van iets super moois! Geniet van deze magische periode.

The
mom
blog

Bedankt voor het lezen! Hopelijk vond je het een leuk artikel. Bekijk hieronder nog andere posts uit deze categorie of laat een reactie achter. Leuk om van je te horen!

Mamaplaats | Pinterest

Deze artikelen vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven